Pregatirea solului pentru semănăturile de primăvară

De modul in care este pregatit solul la inceputul fiecarui sezon agricol depinde in buna masura productivitatea viitoarei culturi. Orice fermier stie ca nu este suficient sa imprastii pur si simplu semintele pe sol si apoi sa astepti ca plantele sa rasara, fiind nevoie de o serie de lucrari premergatoare semanatului.

In cele ce urmeaza, iti vom arata care sunt aceste lucrari si cum trebuie efectuate, pentru a obtine o cultura sanatoasa si o recolta bogata.

Igienizarea terenului

Orice campanie agricola de primavara se incepe cu eliberarea terenului de resturile vegetale si alte deseuri acumulate pe parcursul sezonului rece. Daca terenul a fost bine curatat si dupa recoltarea culturii precedente, igienizarea de primavara ar trebui sa fie o operatiune mai simpla, care sa nu necesite foarte mult timp.

Cu aceasta ocazie, se indeparteaza resturile culturii anterioare, vegetatia spontana, gunoaiele, pietrele si orice alte deseuri se mai afla pe terenul respectiv.

Araturile de primavara

Pentru ca semintele sa poata germina, acestea trebuie plantate la o anumita adancime in sol, iar din acest motiv este nevoie ca terenul sa fie arat in prealabil. Totodata, datorita acestei lucrari, se asigura o mai buna absorbtie a ingrasamintelor, a fungicidelor profesionale si a altor tratamente de protectie a plantelor care se aplica la nivelul solului.

Araturile de primavara se efectueaza cat mai timpuriu, imediat ce conditiile meteo permit acest lucru. Perioada optima este cuprinsa intre jumatatea lunii februarie si prima parte a lunii martie, araturile putand fi efectuate dupa topirea zapezii, incetarea precipitatiilor si uscarea solului.

Daca pamantul este imbibat cu apa, acesta va forma cruste dupa ce va fi arat, iar in acest mod, semintele nu vor putea ajunge in sol la adancimea necesara.

Maruntirea bulgarilor

Lamele plugului folosit la arat intorc solul si formeaza brazde adanci, insa in urma lor raman bulgari mari de pamant care trebuie sa fie faramitati. De aceea, dupa finalizarea araturilor, plugul se inlocuieste cu o grapa cu discuri si se face o noua trecere peste intreaga suprafata, pentru maruntirea bulgarilor.

Astfel, semintele care urmeaza sa fie plantate patrund mai usor in sol, iar ingrasamintele despre care vom vorbi in paragraful urmator sunt mai bine asimilate.

Fertilizarea solului

O alta etapa importanta in pregatirea solului pentru semanaturile de primavara consta in refacerea rezervelor de substante nutritive necesare plantelor. Este de preferat ca ingrasamintele de baza sa fie aplicate inca din toamna, pentru a lasa suficient timp ca nutrientii sa fie asimilati in sol, insa fertilizarea se poate face si primavara, cat mai devreme posibil.

In aceasta etapa, trebuie sa tii cont de proprietatile solului si de nevoile nutritive ale plantelor, pentru a administra cantitatea de ingrasaminte strict necesara.

Tot in aceasta perioada se aplica si anumite tratamente pentru culturile infiintate in toamna, pentru a le proteja impotriva bolilor. Un astfel de tratament consta in administrarea fungicitelor, care combina in compozitia sa o substanta activa si un regulator de crestere. Astfel produsul protejeaza culturile de rapita si floarea soarelui impotriva bolilor, imbunatatind totodata arhitectura plantelor.

Pregatirea patului germinativ

Acesta este ultimul pas inaintea inceperi semanatului si consta intr-o noua operatiune de maruntire a bulgarilor ramasi, efectuata concomitent cu nivelarea solului.

Este necesar ca suprafata terenului care urmeaza a fi cultivat sa fie cat mai uniforma, pentru ca in acest mod se asigura o buna distributie a semintelor in sol. Daca terenul nu este nivelat si foarte bine maruntit, semintele vor ajunge in sol la adancimi diferite, fapt ce va influenta germinarea si va determina o dezvoltare neuniforma a plantelor.

Dupa aceste etape premergatoare, urmeaza de lucrarile de insamantare, care trebuie sa fie efectuate in perioada optima, pentru a lasa plantelor suficient timp sa se dezvolte.

Skills

Posted on

March 22, 2023

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »