5 pasi în fertilizarea porumbului

, , ,

Fertilizarea porumbului este un proces deosebit de important pentru obtinerea unor recolte de calitate. Cunoasterea tututor pasilor necesari si stabilirea unui necesar de resurse trebuie realizate din timp, cu mult inainte de inceperea propriu-zisa a lucrarilor.

De aceea, in cele ce urmeaza iti prezentam pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a te asigura ca desfasori fertilizarea porumbului in cele mai bune conditii, atunci cand momentul va veni.

Primul pas. Analizeaza solul tau:

Analiza solului este un pas crucial in fertilizarea porumbului. Acest proces implica colectarea de probe de sol din zona ta de cultura si evaluarea acestora pentru a determina compozitia si sanatatea solului. Iata cum poti efectua aceasta analiza:

 1. Colectarea probelor de sol: Foloseste un instrument adecvat pentru a extrage probe de sol din diferite puncte ale terenului tau. Asigura-te ca aduni probe din zone reprezentative, astfel incat rezultatele sa fie relevante. Adancimea la care prelevezi probele poate varia, dar de obicei este recomandat sa iei mostre de sol de la suprafata solului si pana la aproximativ 30 de centimetri adancime.
 2. Pregateste probele pentru analiza: Imparte probele in parti separate, astfel incat sa poti efectua mai multe teste pentru diferiti parametri. Eticheteaza fiecare proba cu informatii despre locatia de prelevare si adancimea la care a fost colectata.
 3. Trimite probele la laborator: Pentru o analiza precisa, trimite probele colectate la un laborator agricol specializat. Laboratorul va efectua teste pentru pH-ul solului, nivelurile de nutrienti esentiali, precum azotul, fosforul si potasiul, si va furniza un raport detaliat cu rezultatele.

Al doilea pas. Stabileste nevoile de nutrienti ale porumbului:

Dupa ce ai primit rezultatele analizei solului, este momentul sa interpretezi datele si sa determini ce nevoi de nutrienti are cultura ta de porumb. Aceasta presupune intelegerea cerintelor specifice de nutrienti ale porumbului in diferitele sale stadii de dezvoltare:

 1. Azot (N): Porumbul are nevoie de o cantitate semnificativa de azot in faza de crestere vegetativa. O deficienta de azot poate duce la plante cu frunze galbene si scurte. Planificarea aplicarii de azot trebuie sa fie in concordanta cu stadiul de dezvoltare al culturii.
 2. Fosfor (P) si Potasiu (K): Acesti doi nutrienti sunt esentiali pentru dezvoltarea radacinilor si formarea bobului de porumb. Fosforul stimuleaza dezvoltarea radacinilor, in timp ce potasiul contribuie la formarea florilor si a bobului. Prezenta acestor nutrienti in sol este esentiala pe intreaga perioada vegetativa a plantelor, fiind importanta si in cazul altor tipuri de plante furajere. Astfel, indiferent in ce luna se seamana lucerna sau porumbul, asigurarea aportului de fosfor si potasiu va fi esentiala pentru dezvoltarea optima a plantelor.
 3. Alti nutrienti: De asemenea, este important sa tii cont de alti nutrienti esentiali, cum ar fi sulf, magneziu si microelemente, in functie de necesitatile specifice ale solului si de recomandarile din raportul de analiza a solului.
 4. Planificarea momentului aplicarii: Pe langa cantitati, trebuie sa iei in considerare si momentul optim de aplicare a ingrasamintelor. De obicei, o parte din ingrasaminte se aplica la plantare, iar restul in timpul cresterii vegetative a plantelor.

Al treilea pas. Planifica aplicarea:

Dupa ce ai analizat solul si ai stabilit necesitatile specifice de nutrienti ale culturii de porumb, este momentul sa elaborezi un plan detaliat de aplicare a ingrasamintelor. Iata cum poti face acest lucru:

 1. Selecteaza ingrasamintele potrivite: Pe baza cerintelor de nutrienti identificate in pasul anterior, alege ingrasamintele corespunzatoare. Exista diferite tipuri de ingrasaminte disponibile, inclusiv cele cu azot, fosfor, potasiu si combinatii ale acestora. Asigura-te ca alegi produse de ingrasaminte de calitate si potrivite pentru tipul de sol si stadiul de dezvoltare al culturii.
 2. Calcularea dozei: Calculeaza cantitatile exacte de ingrasaminte necesare pe baza recomandarilor din analiza solului si cerintele culturii de porumb. Asigura-te ca doza este precisa, deoarece sub-utilizarea sau supra-utilizarea ingrasamintelor poate avea efecte negative asupra recoltei si mediului inconjurator.
 3. Planificarea momentului optim: In plus fata de cantitatea si tipul de ingrasaminte, planifica si momentul optim de aplicare. De obicei, o parte din ingrasaminte se aplica inainte de plantare, sub forma de ingrasamant de baza, iar restul in timpul sezonului de crestere, sub forma de ingrasaminte suplimentare. Momentul exact poate varia in functie de conditiile locale si de stadiul de dezvoltare al plantelor.

Al patrulea pas. Aplica ingrasamintele in mod corect:

Aplicarea ingrasamintelor trebuie sa fie precisa si uniforma pentru a asigura o fertilizare eficienta a culturii de porumb. Iata cum sa faci acest lucru:

 1. Utilizeaza echipament adecvat: Foloseste echipamentul de aplicare a ingrasamintelor potrivit pentru a distribui uniform ingrasamintele pe suprafata terenului. Aceasta poate include masini de aplicare a ingrasamintelor, distribuitoare de disc sau alte instrumente specializate.
 2. Distribuie uniform: Asigura-te ca ingrasamintele sunt distribuite uniform pe intreaga suprafata a terenului. Zonele cu aplicare excesiva sau deficitara pot duce la inegalitati in cresterea plantelor si randamentul recoltei.
 3. Evita pierderile: Fii atent la conditiile meteorologice si la vant pentru a minimiza pierderile de ingrasaminte. Aplicarea in zile cu vant puternic poate duce la dispersia ingrasamintelor in afara zonei tinta.
 4. Protejeaza mediul inconjurator: Respecta regulamentele locale sau nationale referitoare la aplicarea ingrasamintelor pentru a proteja mediul inconjurator si resursele de apa.
 5. Monitorizarea aplicarii: Dupa aplicarea ingrasamintelor, evalueaza cu atentie rezultatele pentru a te asigura ca totul a fost efectuat corect. Daca observi probleme, ia masuri corespunzatoare pentru a corecta situatia in timp util.

Al cincelea pas. Monitorizeaza si ajusteaza:

Monitorizarea atenta a culturii de porumb dupa aplicarea ingrasamintelor este esentiala pentru a asigura ca plantele absorb nutrientii corespunzator si ca nu apar probleme de sanatate sau deficiente nutritionale. Iata cum sa monitorizezi si sa ajustezi fertilizarea in functie de necesitati:

 1. Observa semnele de stres sau deficiente: Fii atent la semnele de stres nutritional, cum ar fi decolorarea frunzelor, cresterea lenta, sau modificari in aspectul plantei. Aceste semne pot indica deficiente de nutrienti sau alte probleme care necesita interventie.
 2. Colecteaza probe de frunze: Pentru a evalua nivelurile de nutrienti din plante, poti colecta probe de frunze si sa le trimiti la un laborator pentru analiza. Compararea acestor rezultate cu cerintele de nutrienti ale porumbului te poate ajuta sa identifici eventualele probleme si sa ajustezi planul de fertilizare.
 3. Realizeaza corectari in timp util: Daca observi semne de deficiente sau excese de nutrienti, ajusteaza planul de fertilizare in consecinta. Aceste corectari pot include modificarea cantitatilor de ingrasaminte, ajustarea momentului de aplicare sau schimbarea tipului de ingrasamant utilizat.
 4. Evalueaza performanta recoltei: La finalul sezonului de crestere, evalueaza performanta recoltei tale. Compara randamentul si calitatea recoltei cu asteptarile tale initiale si cu rezultatele din alti ani. Aceasta evaluare te poate ajuta sa intelegi eficacitatea planului de fertilizare si sa faci ajustari pentru sezoanele urmatoare.
 5. Pastreaza inregistrari detaliate: Mentine un jurnal detaliat cu datele privind aplicarea ingrasamintelor, observatiile privind starea culturii si rezultatele recoltei. Aceste inregistrari vor fi extrem de utile pentru planificarea fertilizarii in viitor si pentru a intelege evolutia terenului tau in timp.
Skills

Posted on

November 24, 2023

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »