Topul plantelor tehnice care asigura o cultura reusita

, ,

Plantele tehnice sunt acele plante cultivate pentru a fi folosite in scopuri industriale. Ele pot fi utilizate cu succes in industria alimentara, energetica, textila sau cea a tutunului si a alcoolului.

Datorita ariei largi de industrii in care pot fi exploatate si, implicit, a cererii mari pentru acestea, cultivarea plantelor tehnice reprezinta o alegere destul de sigura pentru un fermier, intrucat posibilitatea de valorificare va fi mereu una mare.

In cele ce urmeaza vom prezenta principalele tipuri de plante tehnice, care pot fi cultivate si pe un teren de dimensiuni mici sau medii si care pot asigura o productivitate multumitoare, inca din primul an de la infiintarea culturii:

Floarea-soarelui

Floarea-soarelui este una dintre cele mai raspandinte plante tehnice oleifere din Romania. Cultivata indeosebi pentru producerea de ulei, aceasta planta ocupa un loc fruntas in Romania, in ceea ce priveste suprafetele de plante tehnice cultivate.

Cultivata indeosebi in Campia Romana, Dobrogea sau Lunca Dunarii, datorita mediului prielnic care asigura o dezvoltare optima plantei, o cultura de floarea-soarelui poate fi infiintata in aproape orice zona din tara, atat timp cat este ales hibridul potrivit. Pentru a-i asigura o dezvoltare optima, floarea-soarelui trebuie sa beneficieze de fertilizare corespunzatoare, in care sa fie incluse substante precum azot, fosfor, potasiu, calciu si magneziu.

Rapita

Rapita este o planta profitabila, care a capatat o popularitate ridicata si in Romania, in ultimii ani. Cultivata pentru productia de uleiuri vegetale, folosite atat in industria alimentara cat si biodiesel, dar si ca furaj, rapita poate asigura, cu usurinta, un profit mai ridicat pe hectar, decat culturile traditionale de grau sau porumb.

Totusi, inainte de cultivare, este necesara o documentare temeinica, pentru alegerea de samanta rapita potrivita si pentru asigurarea tututor tratamentelor si operatiunilor necesare, pentru o dezvoltare optima a plantei. De exemplu, pesticidele cu piraclostrobin reprezinta o solutie optima de imbunatatire a productiei si calitatii recoltei de rapita.

Sfecla furajera

O alta planta tehnica, cultivata cu precadere pentru furajarea unui numar foarte mare de specii de animale, este sfecla. Aceasta planta are o valoare nutritionala foarte mare, fiind preferata de majoritatea crescatorilor de animale.

Desi nu este o planta pretentioasa, sfecla furajera are cerinte ridicate de temperatura. Semintele germineaza la temperaturi de 6-8 grade Celsius, iar in perioada de vegetatie, temperatura optima este de 18-25 de grade Celsius. Reactioneaza bine la fertilizarea organica sau la cea chimica, in special cu complexe de tip NPK. Combaterea buruienilor este o alta operatiune necesara in cultura de sfecla. Pentru aceasta, se pot folosi atat prasile mecanice, cat si erbicide specifice.

Canepa

Canepa este o planta anuala, cu o cultura de vegetatie de circa 50-165 de zile, in functie de hibridul ales si de conditiile climatice. Este cultivata indeosebi pentru industria alimentara, pentru producerea de ulei, dar si in scopuri industriale, pentru realizarea de fibre, ceara, combustibil sau materiale textile. Tot din canepa se realizeaza si numeroase produse de ingrijire personala, uleiul de canepa fiind benefic pentru piele si par.

In ceea ce priveste conditiile de cultura, canepa este o planta cu cerinte medii fata de temperatura, avand nevoie de valori de circa 15 grade Celsius in perioada infloritului si de 20-24 in cea a formarii fructelor.

Totusi, are cerinte foarte mari de umiditate, in special in perioada infloritului, si cerinte foarte mari fata de sol, preferand solurile luto-argiloase sau cele bogate in humus.

De asemenea, si nevoia de fertilizare este foarte ridicata la aceasta planta. In functie de proprietatile solului, este important ca agricultorul sa stabileasca un plan de fertilizare optim, in special cu fertilizari foliare.

Plantele tehnice reprezinta o solutie relativ sigura pentru o cultura profitabila. Chiar daca nu detii o suprafata foarte mare de teren, poti infiinta o cultura multumitoare, de pe urma careia sa obtii profit chiar din primul an de cultura.   

Skills

Posted on

November 24, 2023

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »