Cum alegem un ingrasamant granulat de calitate?

In contextul actual, cand costul ingrasamintelor are o pondere semnificativa in costul total al infiintarii unei culturi, majoritatea fermierilor au tendinta de a pune pe primul loc pretul cat mai mic al produsului comercial ca si criteriu de alegere, de multe ori in detrimentul calitatii.

Proprietatile fizice pe care trebuie sa le indeplineasca un ingrasamant de calitate:

1. Forma si duritatea granulelor

Cu cat granulele de ingrasamant sunt mai rotunde si mai netede, cu atat tiparul de imprastiere va fi mai uniform si zona de acoperire va fi mai mare.

Duritatea granulelor se refera la rezistenta acestora la compresie si lovire.

Aceasta caracteristica este importanta pentru depozitarea, manipularea si aplicarea ingrasamintelor.

Utilajele moderne de imprastiat ingrasaminte acopera latimi de pana la 36 metri sau chiar mai mult.

In timpul lucrarii de fertilizat prin imprastiere, granulele de ingrasaminte trebuie sa se accelereze pana la 150 km/h intr-o zecime de secunda. Astfel de forte provoaca un stres mecanic ridicat asupra granulelor.

Granulele sparte genereaza praf, afecteaza tiparul de aplicare si implicit duc la pierderi de productie.

2. Diametrul granulelor

Pentru o dispersie cat mai uniforma a granulelor, diametrul acestora intr-un ingrasamant de calitate trebuie sa fie diferit.

Diametrul mediu a granulelor la un ingrasamant de calitate este de aproximativ 3,5 mm, iar diferenta de la dimensiunea medie este de ±1 mm.

Mai mult de 90% din granulele unui ingrasamant de inalta calitate au diametrul cuprins intre 2,2 si 5 mm.

In timpul aplicarii granulele cu diametru mai mare vor fi dispersate pe o latime mai mare ca si granulele cu diametru mai mic datorita greutatii diferite, astfel se asigura uniformitatea distribuiri elementelor nutritive pe toata latimea de lucru a utilajului.

3. Densitatea in vrac

Densitatea in vrac este specificata in kilograme pe metru cub (kg/m3).

La acelasi diametru al granulelor putem obtine un tipar mai bun de aplicare cu un ingrasamant ce are o densitate in vrac mai mare (kg/m3).

Variatiile obisnuite ale densitatii in vrac sunt cuprinse intre ± 50 kg/m3.

4. Abraziune – praf si conglomerare

Constrangerile mecanice ale granulelor de ingrasamant in timpul transportului si manipularii pot provoca fenomenul de abraziune.

Praful rezultat in urma fenomenului de abraziune poate provoca conglomerarea granulelor si intarirea ingrasamantului in timpul depozitarii.

Protejarea ingrasamantului in timpul transportului si depozitarii previne formarea prafului si prin urmare absorbtia umiditatii si degradarea produselor.

Planificarea fertilizarii si cunoasterea necesarului de elemente nutritive pentru fiecare cultura si parcela in parte este un element esential pentru alegerea corecta a tipului de ingrasamant si a raportului optim de elemente nutritive.

Skills

Posted on

March 15, 2023

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »