Principalele boli ale legumelor radacinoase

,

Legumele radacinoase (morcovul, patrunjelul, pastarnacul, telina) sunt extrem de importante in alimentatie deoarece pot fi consumate atat in stare proaspata cat si peste iarna. Astfel, si acestea pot fi atacate de diferite boli, atat in camp, cat si in depozite (in perioada de pastrare), cand se inregistreaza cele mai mari pierderi.

Putregaiul umed (Erwinia carotovora)

Bacterioza produce pagubele cele mai mari la radacinoase in timpul depozitarii. In camp apare mai mult in anii ploiosi si afecteaza culturile semincere.

Simptome

Pe radacini, in zona coletului, apar pete umede, galben-brune care se extind atat la suprafata, cat si in interior. Tesuturile bolnave par oparite si se transforma intr-o masa moale, mucilaginoasa, de culoare bruna, cu miros neplacut. Bacteria mai ataca si alte plante: ceapa, varza, conopida, salata, sparanghelul, ardeii s.a. Diseminarea are loc prin resturile atacate nedescompuse.

Prevenire si combatere

Masurile preventive sunt decisive in combaterea acestei boli:

  • rotatia culturii timp de 3-4 ani, eliminandu-se celelalte plante-gazda;
  • evitarea terenurilor grele unde stagneaza apa;
  • indepartarea plantelor bolnave.

Inainte de depozitare vor fi sortate radacinile, fiind indrepartate cele cu leziuni sau semne ale bolii. Depozitele vor fi igienizate si dezinfectate in prealabil, iar in perioada de pastrare va fi mentinuta o temperatura de 0-4°C, iar umiditatea sub 80%. Radacinile pentru culturile semincere pot fi tratate cu Alcupral 50 PU. Periodic, la 10-15 zile, va fi controlata starea fitosanitara a radacinilor depozitate.

Putregaiul alb al radacinilor (Sclerotinia sclerotiorum)

Putregaiul alb al radacinilor (Sclerotinia sclerotiorum) este boala cea mai grava a radacinoaselor in timpul pastrarii peste iarna.

Simptome

Pe radacini apar pete umede, in dreptul carora tesuturile devin moi si sunt acoperite cu o pasla alba (miceliul ciupercii). In aceasta pasla se diferentiaza sclerotii negri, tari, ca un bob de mazare, care reprezinta organele de rezistenta ale ciupercii (Fig.1).

Radacinile atacate putrezesc foarte repede, apoi se usuca. Atacul trece foarte usor de la o radacina la alta. Daca scapa de sub control, aceasta boala poate afecta intreaga masa de radacini depozitate. Ciuperca mai ataca si alte specii: tomate, castraveti, floarea soarelui, fasole, soia s.a. De la un an la altul ciuperca se mentine prin resturile infectate si sclerotii liberi in sol, unde pot rezista multi ani.

Prevenire si combatere

  • evitarea terenurilor infestate;
  • rotatia culturii cu cereale (5-6 ani), eliminandu-se plantele sensibile;
  • distrugerea buruienilor-gazda;
  • adunarea si distrugerea resturilor vegetale infectate, prin ardere.

La depozitare se vor respecta aceleasi masuri ca in cazul cu putregaiului bacterian.

Fainarea radacinoaselor (Erysiphe umbelliferarum)

Aceasta boala a luat o mare amploare in ultimii ani secetosi.

Simptome

Sunt afectate toate organele aeriene (frunze, tulpini, inflorescente), pe care apar pete albe, fine, pasloase (miceliul), care devin apoi prafoase, fainoase (conidioforii si conidiile) (Fig.2). Variate ca forma si marime, petele conflueaza si determina uscarea frunzelor. Spre sfarsitul vegetatiei, in pasla miceliana se diferentiaza cleistoteciile ciupercii, negre, ca niste punctisoare.

Prevenire si combatere

La aparitia primelor simptome, mai ales la loturile semincere, vor fi aplicate 2-3 stropiri cu fungicide sau produse pe baza de sulf.

drd. ing. Lorena Gurau

ICDPP Bucuresti

Skills

Posted on

December 22, 2023

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »