Cultivarea tomatelor devine semnificativ mai profitabila atunci cand se realizeaza in spatii protejate, cum ar fi serele si solariile, comparativ cu cea din camp. Acest lucru se datoreaza faptului ca productia este calitativa si constanta, atat in sezon, cat si in extrasezon, iar cantitatea obtinuta ridicata
Productia de vara, dar in special cea din sezonul rece poate sa aduca venituri insemnate, chiar si atunci cand tomatele sunt cultivate pe suprafete mici. Spre exemplu, in solarii, cultura de ciclu scurt poate produce intre 40-50 t/ha, iar cea din ciclul prelungit variaza intre 55-70 t/ha. In ceea ce priveste serele, pentru ciclul I, productia poate atinge 70-100 t/ha, iar pentru ciclul II intre 50-70 t/ha. Toate acestea depind de tehnologia de cultura aplicata.
In continuare, vei descoperi sase greseli frecvente pe care sa le eviti pentru a obtine recolte bogate.
1. Nerespectarea tehnologiei de protectie
Lipsa unor masuri de protectie eficace expune cultura atat la invazii de daunatori, cat si la atacul bolilor. Odata instalate in cultura, bolile la rosii sunt greu de controlat si pot provoca pierderi considerabile in productie. Pentru protectia eficienta impotriva bolilor, va trebui sa utilizezi fungicide cu un spectru larg de actiune, iar pentru a evita dezvoltarea rezistentei la acestea, se recomanda alternarea lor. Acest mod de abordare este cuprins intr-o tehnologie inovatoare numita Smart Technology, care reprezinta un concept dezvoltat pentru a oferi solutii personalizate in functie de problemele pe care fermierii le intampina.
In plus, pe langa utilizarea masurilor fitosanitare, la fel de importante sunt lucrarile agrofitotehnice, cum ar fi copilitul, palisarea, carnitul, defolierea, irigarea, fertilizarea, rotatia culturii si alegerea unui material saditor de calitate.
2. Ignorarea particularitatilor fiecarui soi
Exista o conceptie eronata conform careia toate varietatile de rosii sunt similare. Insa, fiecare soi are nevoi diferite legate de pregatirea solului, plantarea rasadului si intretinerea culturii, iar ignorarea acestora duce la culturi neproductive.
Astfel ca, exista numeroase soiuri de rosii care se cultiva in sere si solarii, fiecare avand specificatii unice de care trebuie sa tii cont. Potrivit Catalogului oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania, cateva dintre aceste soiuri sunt: Galilea, Ghittia, Hera Iernut 57, Lamoneda, Miruna, Moldoveanu, Roliana, Smarald, Sonia de Buzau etc.
3. Pregatirea incorecta a serelor sau solariilor
Efectueaza lucrarile de pregatire necesare inainte de a cultiva legume in sere si solarii, pentru a te asigura ca acestea se vor dezvolta in conditii optime si cu un consum redus de resurse. In plus, eviti aparitia si dezvoltarea bolilor si a daunatorilor care pot compromite cultura de tomate.
Cele mai importante lucrari de pregatire sunt:
- dezinfectarea si pregatirea serelor si solariilor;
- dezinfectarea solului si pregatirea pentru plantare.
4. Nerespectarea regulilor de pregatire a solului
Tomatele au nevoie de un sol bogat in nutrienti. In acest sens, pregatirea terenului pentru cultura de tomate presupune fertilizarea solului cu ingrasaminte care sa contina azot, fosfor si potasiu.
In plus, pentru dezvoltarea completa si corespunzatoare, rosiile din sere si solarii necesita un sol cu un pH care variaza intre 5,5 si 6,8.
5. Plantarea necorespunzatoare
Cultura de tomate din sere si solarii se practica in mai multe cicluri. Pentru ciclul I, semanarea se realizeaza inca din ianuare-februarie, iar plantarea in luna martie, urmand ca recoltarea sa se realizeze in luna mai. Pentru ciclul II, plantarea se realizeaza incepand cu luna iunie-iulie, iar recoltarea in septembrie sau octombrie.Toate acestea depind de factorii climatologici specifici fiecarei zone.
Plantarea rosiilor se efectueaza adanc in sol si la o distanta de aproximativ 30-40 cm intre rasaduri si 70-80 cm intre randuri.
6. Excesul de umiditate si cultivarea impreuna cu alte legume
Tomatele nu necesita irigare zilnica deoarece fructele au un continut ridicat de apa, intre 93% – 95%. In plus, prezenta apei in exces in solurile care nu sunt drenate corespunzator poate slabi planta si favoriza dezvoltarea bolilor si aparitia daunatorilor.
De asemenea, o alta greseala pe care trebuie sa o eviti este plantarea tomatelor cu alte legume fara a afla inainte despre compatibilitatea speciilor legumicole. Tomatele au nevoi diferite de lumina, caldura si umiditate, spre deosebire de alte plante. In plus, in cazul cultivarii a doua culturi in acelasi spatiu, vor trebui aplicate tehnologii de productie si protectie diferite, pentru a asigura succesul amandurora.
Asadar, daca iti doresti o cultura de tomate sanatoasa si productiva, evita aceste sase greseli care pot compromite semnificativ productia.