Aproape cu totii am avut de-a face, macar o data, cu pomi fructiferi care nu s-au prins, desi, la prima vedere, am respectat majoritatea regulilor.
Fara indoiala, exista multi factori care pot influenta prinderea pomilor, dar pentru a ne creste sansele de reusita trebuie sa fim atenti la aspectele pe care le vom detalia in acest articol. Sa o luam pe rand.
Regula 1: planteaza toamna
Chiar daca putem planta si primavara, atunci cand frigul s-a mai domolit, cele mai mari sanse de prindere la pomii fructiferi le veti avea daca plantati toamna.
Cand observati ca frunzele din ceilalti pomi au cazut inseamna ca a inceput perioada de repaus vegetativ. Seva, asadar, nu mai circula din radacina in tulpina si frunze.
Regula 2: cum si cand facem groapa pentru plantare
Groapa este bine sa o facem cu 2 saptamani inainte de plantare. Pamantul de deasupra il punem intr-o parte, il maruntim si il vom pune primul jos in groapa.
Ca si dimensiuni se recomanda sa o faceti de minim 60 cm diametru (si adancime), potrivit sfaturilor oferite de Belly Kery-Country life with Daniel.
Locul unde faceti groapa trebuie sa fie usor drenabil, adica pamantul sa nu retina apa. Aveti grija la acest aspect mai ales pentru cires, visin, cais.
Regula 3: Eticheta pomului pe care il cumparam
Pe langa etichetele obisnuite pe care le regasim la pomii de plantat, se recomanda sa-i cumparati pe cei care detin si eticheta galbena. Aceasta este un fel de „pasaport” fitosanitar al pomului, unde regasim informatii despre de unde provine, pepiniera etc.
Scuturam bine radacina de rumegus. Verificati cu atentie sa nu aveti radacini rupte, in special cele principale. Cu cat sunt mai multe radacini principale rupte, sansele de a se prinde sunt mai mici.
Minim 24 ore il vom pune in apa, intr-o galeata. Apoi il scoatem si fasonam radacinile.
Regula 4: fasonarea radacinilor
Prin aceasta operatiune favorizam cresterea noilor radacini. Se taie circa 1 cm din ele.
Regula 5: punctul de altoire
Atunci cand fixam pomul in groapa trebuie sa verificam si punctul de altoire. Cazul ideal este sa avem acest punct de altoire deasupra pamantului, dar, avand in vedere ca il plantam toamna, sa il acoperim usor cu pamant, deoarece exista riscul sa inghete. In primavara il descoperim.
Adaugam si pamant de flori, un strat de circa 15 cm, in groapa, pentru ca solul sa fie mai bogat in nutrienti.
Regula 6: mocirlirea radacinilor
Vom face si mocirlirea radacinilor. Vom pune apa intr-o galeata, apoi pamant de flori si mranita (gunoi de grajd fermentat). Introducem radacinile in compost, apoi putem sa-l punem in groapa.
Nu lasati goluri de aer la radacini, apasati foarte usor cu piciorul pamantul pus peste radacini.