La ce temperatură se aplică erbicidele, pesticidele și insecticidele?

Condițiile meteorologice sunt unul dintre factorii decisivi care afectează eficacitatea utilizării pesticidelor și agrochimicelor pe culturi și în plantațiile perene. Este important să se ia în considerare influența lor atât în ​​timpul tratamentelor, cât și după aplicare, spun cercetătorii ruși.

Cum temperatura influențează eficiența insecticidelor

În primul rând, este necesar să se țină cont de restricțiile de temperatură privind utilizarea tratamentelor, acestea fiind întotdeauna indicate pe eticheta recipientului. Chiar și în cadrul aceluiași grup de preparate, cerințele de temperatură înainte, în timpul și după procesare pot diferi semnificativ.

Temperatura ambientală (în primul rând aerul și, în unele cazuri, solul) are cea mai mare influență asupra toxicității insecticidelor. Această setare afectează:

  • activitatea și comportamentul obiectelor țintă (dăunători);
  • proprietățile fizice și comportamentul soluției de lucru în timpul tratamentelor: umiditatea solului și a aerului, activitatea și viteza curenților de aer orizontali și verticali au un efect foarte puternic asupra tasării picăturilor, evaporării acestora, proporției de decantare pe suprafața tratată, rata de uscare a picăturilor, distribuția, răspândirea și fixarea substanței active de droguri la suprafață;
  • reacțiile fiziologice și biochimice ale dăunătorilor și plantelor și, în consecință, la viteza și proporția de penetrare a substanțelor active sistemice în țesutul vegetal, starea țesuturilor tegumentare ale dăunătorilor, trecerea prin membranele biologice, distribuția în plante și corpuri de insecte, rata reacțiilor fiziologice și biochimice la plante și insecte, formarea unui strat de ceară și deschiderea stomatelor la plante.

În cele din urmă, factorul de temperatură determină în mare măsură posibilitatea ca o substanță să ajungă la mecanismele biochimice țintă din corpurile insectelor, cantitatea acesteia, activitatea biochimică și rata de detoxifiere a substanțelor active din corpul insectelor și din plante.

Astfel, la temperaturi în afara pragurilor de activitate și dezvoltare a multor insecte (mai des acestea sunt temperaturi sub 6–10 ° C și peste 36–42 C), obiectele țintă sunt într-o stare inactivă (hibernare, odihnă profundă, lipsă de nutriție și respirație, reacții biochimice și fiziologice lente în organisme). În această stare, activitatea insecticidului este extrem de scăzută, iar utilizarea insecticidelor, de regulă, este ineficientă și nepractică.

Pentru fiecare preparat, există anumite valori ale temperaturilor minime,optime și maxime la care este posibil efectul său toxic eficient. Câteva preparate se caracterizează printr-un coeficient de temperatură negativ, totuși, prezența lor în gama produselor chimice de protecție a plantelor este foarte importantă pentru combaterea dăunătorilor la începutul primăverii și toamna târziu sau în timpul depozitării (împotriva larvelor gândacului de cereale, acarienilor de iarnă, dăunători de depozit).

Dintre insecticidele organofosforice, preparatele pe bază de diazinon au astfel de proprietăți. Cu toate acestea, un preparat din același grup, dimetoatul, își reduce eficacitatea la temperaturi sub 10 C. Piretroizii sintetici au o eficiență biologică suficientă la temperaturi scăzute și moderate (de la 8–12 la 17–19 C), dar cu creșterea temperaturii aerului peste 25 C, aceasta scade semnificativ.

Preparatele cu sulf, dimpotrivă, au un coeficient de temperatură pozitiv, adică acțiunea lor este accelerată la temperaturi ridicate. Unele insecticide sunt neutre la temperatură.

Pentru majoritatea preparatelor moderne, temperatura maximă este considerată a fi de 28-30 C, cea minimă – 7-10 C, cea optimă 16-20 C. Într-o măsură mai mică, eficacitatea biologică a insecticidelor din grupul neonicotinoidelor depinde de temperatură.

Efectul temperaturii asupra eficacității erbicidelor

Erbicidele pentru cereale, din clasa sulfonilureei pot fi aplicate la temperaturi de la 5 la 25 C. Preparatele pe bază de glifosat pot reduce eficacitatea la temperaturi sub 10-12 C.

Când erbicidele sunt aplicate la limita inferioară de temperatură, este necesar un timp mai lung de așteptare pentru apariția simptomelor medicamentului. Temperaturile sub 5 C sunt deosebit de periculoase pentru majoritatea preparatelor, iar după îngheț este imposibil să pulverizați plantele sub stres. Este necesar să așteptați restabilirea metabolismului la plante. 

Regulile generale de efectuare a tratamentelor cu pesticide

Pe vreme caldă se recomandă amânarea pulverizării, reluând-o mai târziu seara, noaptea, sau dimineața devreme. Temperatura ridicată a aerului contribuie la formarea unui strat de ceară pe plante și duce la închiderea stomatelor, ceea ce afectează fixarea insecticidelor la suprafață și încetinește pătrunderea substanțelor active sistemice și translaminare. Iar orele de seară sunt condiții mai favorabile în care plantele sunt mai active fiziologic, iar substanțele active pătrund mai ușor în plante și dăunători.

Îngrășămintele lichide în forma lor pură se aplică la o temperatură nu mai mare de 19 C. Formele chelate de microîngrășăminte au și recomandări clare cu privire la regimul de temperatură al tratamentelor.

Skills

Posted on

March 27, 2023

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »