Secretele tăierii de toamnă și ale acoperirii de iarnă ale viței de vie
Strugurii necesită o îngrijire atentă pentru a produce boabe gustoase și suculente. Tunderea de toamnă și adăpostirea pe timp de iarnă sunt puncte cheie în cultivarea acestei plante. Acestea permit o recoltă generoasă chiar și în climatele reci. Tunderea de toamnă:...
Mana cartofului (Phytophthora infestans)
Mana cartofului este una dintre cele mai devastatoare boli ale culturii de cartof, cu potentialul de a distruge recolte intregi. Este o boala provocata de ciuperca Phytophthora infestans, care se dezvolta mai ales pe fond de umiditate ridicata si temperaturi moderate....
Recomandări privind prevenirea bolilor la albine
Apicultura, în Republica Moldova și România, este o afacere cât se poate de viabilă, fiind favorizată de o climă blândă şi de o natură darnică, cu plante melifere variate, cu păduri întinse de tei şi salcâmi, cu suprafețe mari cultivate cu pomi fructiferi şi...
Bolile la depozitarea fructelor și strugurilor.
Există numeroase boli care ar putea pune în pericol fructele în perioada de după recoltare, înainte de a ajunge pe piață. Aproximativ 10 – 40% din fructe nu ajung niciodată pe piață din cauza deteriorării de după recoltare, pierderile de după recoltare fiind pierderi...
Pomii columnari soluție efectiv pentru pomicultura în spații restrânse
Pomii fructiferi columnari reprezintă o opțiune utilizată în pomicultura modernă, în special pentru spații mici, culturi intensive sau producții de nișă. Caracteristica principală a acestor hibrizi o constituie dezvoltarea verticală a coroanei, cu ramuri scurte,...
Sorgul plantă energetică și furajeră adaptată schimbărilor climatice.
Sorgul zaharat (Sorghum bicolor var. saccharatum) este o formă specializată de sorg, cultivată pentru conținutul ridicat de zaharuri din tulpină. Spre deosebire de sorgul pentru boabe sau pentru furaje, această varietate are o tulpină suculentă, care poate acumula...

Iernarea grâului de toamnă
Grâul este planta celor patru anotimpuri, cultura fiind supusă atât temperaturilor scăzute, cât și temperaturilor ridicate din timpul formării și coacerii bobului. Seceta din anul 2024, caracterizată prin cel mai lung și intens val de căldură, a contribuit la...

Măsuri de reducere a pierderilor de substanțe nutritive din sol
Realizarea necesarului de substanțe nutritive în sol este tot mai scumpă și mai greoaie încât măsurile de reducere a pierderilor de nutrienți din sol sunt tot mai necesare și obligatorii. La această problemă se referă și unele recomandări ale Comisiei Europene, care...

Măsuri de depozitare în siguranță a îngrășămintelor chimice
Nivelul la care a ajuns prețul îngrășămintelor chimice obligă fermierii să fie foarte atenți la condițiile în care se depozitează și se manipulează pentru a preveni risipa și poluarea mediului ambiant. În perioada de toamnă - iarnă se face aprovizionarea cu...

Fertilizarea Rapiței
Pe durata iernii, consumul de elemente nutritive al rapiţei de toamnă este aproape neglijabil. Dar, de la reluarea vegetaţiei (februarie-martie) şi până la înflorire, absorbţia devine intensă în ceea ce priveşte azotul, fosforul, potasiul şi sulful, atingând aproape...