Cum îngrijim stupina la final de vară
În materialul următor vă supunem atenției câteva sfaturi venite din partea specialiștilor de la Asociația Crescătorilor de Albine din România cu privire la lucrările pe care apicultorii trebuie să le realizeze în această perioadă și la începutul toamnei. Lucrările...
Dăunătorii rapiței pot ataca și în a doua parte a toamnei
Pagube produse de larvele fluturelui alb al verzei (Pieris brassicae) și molia verzei (Plutella xylostella) Ploile din luna octombrie, căzute în majoritatea regiunilor țării (mai puțin în vest) au fost o mană cerească pentru fermieri. Aceste ploi au refăcut rezerva de...
Ghid pentru recoltarea și depozitarea eficientă a sorgului
Sorgul este una dintre cele mai rezistente culturi cerealiere, apreciată pentru adaptabilitatea sa la condiții de secetă și soluri mai puțin fertile. Cu toate acestea, pentru a maximiza randamentul și calitatea producției, este esențial să se acorde o atenție...
Rolul rotației culturilor în prevenirea bolilor la floarea-soarelui
Floarea-soarelui (Helianthus annuus) reprezintă una dintre culturile oleaginoase de bază în sistemele agricole moderne, dar este totodată predispusă la o serie de agenți fitopatogeni care pot compromite producția și calitatea recoltei. Patogeni precum Plasmopara...
Ienupărul condiment în bucătărie și plantă cu leac în medicina naturistă modernă
Ienupărul (Juniperus communis), numit şi ienibahar, este un arbust conifer care creşte spontan în zona de munte. Frunzele au formã acicularã şi sunt aşezate câte trei. Fructele de ienupãr sferice sunt în realitate conuri fructificate şi se maturizeazã dupã al doilea...
Fertilizarea echilibrată a legumelor
Obţinerea unei producţii de calitate este condiţionată nu atât de dozele de îngrăşăminte, cât de raportul dintre elementele fertilizante. Carenţa ca şi excesul unui element, provocate de o fertilizare empirică, fără o analiză agrochimică prealabilă a solului,...
Сombaterea fumaritei (Fumaria officinalis)
Fumarita este o buruiana dicotiledonata anuala, de culoare albastrui-verzuie si cu un miros neplacut, care se distinge prin ciclul sau de viata adaptabil, ce ii permite sa concureze cu succes in culturile agricole. Planta are o inaltime de pana la 30 cm, cu tulpini...
Legumele care cresc cel mai bine în agricultura sustenabilă
Agricultura sustenabila presupune utilizarea unor metode eficiente si ecologice pentru a obtine productii de calitate, fara a afecta negativ mediul inconjurator. Alegerea legumelor potrivite pentru aceste sisteme este esentiala pentru a mentine fertilitatea solului si...
5 soluții pentru controlul rapănului și făinarii la măr
Rapanul si fainarea pot cauza pierderi de recolta de 80%, in functie de conditiile climatice. De obicei, cele mai mari pagube sunt inregistrate cand atacul are loc in perioadele vulnerabile, cum ar fi cele de inflorire si inceput de dezvoltare a fructelor. De...
Cum obtii un vin de calitate. 5 factori
Obtinerea unui vin de calitate incepe cu plantarea vitei de vie si se incheie cu depozitarea corespunzătoare. Strugurii sanatosi reprezinta o conditie necesara pentru obtinerea unui vin bun. Factori precum solul, clima, calitatea soiului influenteaza calitatea...