Buha verzei: efectele asupra culturilor de legume crucifere si metode de combatere

, , ,

Buha verzei, denumita stiintific Mamestra brassicae (Linnaeus, 1758), este o insecta daunatoare bine cunoscuta pentru culturile de legume crucifere. Aceasta insecta prezinta o preferinta distincta pentru varza, conopida, ridichi si mustar, iar impactul sau asupra acestor culturi este deosebit de daunator, in special in sezonul toamnei. Adesea, pagubele cauzate de buha verzei pot ajunge la proportii alarmante, ajungand pana la 80% din recolta afectata.

Daunatorul se gaseste in stadiul de larva in timpul atacurilor si isi incepe procesul de deteriorare a plantelor prin consumul tesuturilor din frunze, manifestand o preferinta pentru spatiile dintre nervurile frunzelor. Pe masura ce larvele se dezvolta, ele patrund adanc in interiorul frunzelor si creeaza galerii in interiorul acestora, lasand in urma excremente. Pe aceste dejectii, se dezvolta ulterior bacterii si ciuperci saprofite. Culturile de varza si conopida afectate de acest proces devin practic nepotrivite pentru a fi comercializate si consumate. Atacurile daunatorului incep in primavara si persista pana la venirea iernii, reprezentand o amenintare continua pentru culturile de legume crucifere.

Buha verzei supravietuieste iarna sub forma de pupa, situata la o adancime de aproximativ 15-20 de centimetri in sol. In primavara, adultii ies la suprafata, facandu-si prima aparitie in camp in luna aprilie si continuand sa fie prezenti pana la sfarsitul lunii mai. Dupa ce se hranesc cu nectarul florilor timp de 5-6 zile, adultii se imperecheaza si incep sa depuna oua. Fiecare femela poate depune intre 600 si 800 de oua, grupate pe partea inferioara a frunzelor. La inceput, aceste oua au o culoare alb-galbuie, dar devin treptat cenusii-negricioase inainte de eclozare. Perioada de incubatie a oualor dureaza aproximativ 12-14 zile. Dupa eclozare, larvele raman initial in apropierea oualor, iar apoi se raspandesc pe intreaga suprafata a frunzelor, actionand ca indivizi solitari. Ele se hranesc prin mestecare a tesuturilor frunzelor, putand cauza distrugeri semnificative ale acestora (Fig. 1).

Larvele au o lungime de aproximativ 40-50 de milimetri si pot avea o culoare variabila, de la verde-deschis la brun-cenusiu. Suprafata corpului lor este neteda si prezinta o dunga mediana mai deschisa la culoare pe partea dorsala si doua dungi galbui pe partile laterale. Larvele sunt active in timpul noptii si au obiceiul de a se aduna in spirala atunci cand simt pericolul. Stadiul de larva dureaza in medie intre 20 si 30 de zile, dupa care larvele se ingroapa in sol la o adancime de aproximativ 10-15 centimetri. In luna iulie, apare o noua generatie de adulti, care afecteaza in special culturile de toamna, reprezentand perioada cea mai distructiva a ciclului de viata al buhei verzei (Fig. 2).

Pentru a controla eficient atacurile cauzate de buha verzei, este esential sa se puna in aplicare masuri preventive si curative corespunzatoare.

Masurile preventive implica actiuni care previn dezvoltarea si multiplicarea daunatorului. Acestea includ araturile de toamna, care au rolul de a aduce pupele de iarna la suprafata solului, unde vor fi supuse distrugerii de catre temperaturile scazute. De asemenea, prasile manuale si cele mecanice in timpul verii pot fi folosite pentru a distruge pupele aflate in repaus si pentru a reduce populatia de buha verzei. Eliminarea buruienilor din cultura de legume crucifere este, de asemenea, importanta, deoarece acestea pot sa serveasca ca plante gazda pentru daunator.

In ceea ce priveste masurile curative, acestea sunt aplicate pentru a controla daunatorul atunci cand acesta a patruns deja in cultura. Tratamentele foliare trebuie efectuate incepand de la faza de rozeta a plantelor si continuand pana la inceputul formarii capatanilor, deoarece dupa aceasta perioada, larvele se gasesc in interiorul frunzelor si devin inaccesibile pentru tratamentele de suprafata. Pentru a asigura eficacitatea tratamentelor, se recomanda utilizarea de produse fitosanitare care actioneaza prin contact si ingestie.

Un aspect important este asigurarea aderentei tratamentelor la frunzele plantelor, care pot fi lucioase si usor cerate. In acest scop, este benefica adaugarea de adezivi precum Aracet 0,2% sau Nu-Film 17 EC la solutiile de tratament. Acesti adezivi contribuie la fixarea produselor fitosanitare pe frunze, imbunatatind astfel eficacitatea tratamentelor.

In ansamblu, aplicarea corecta a acestor masuri contribuie la protejarea culturilor de legume crucifere impotriva atacurilor daunatorului si la mentinerea unei productii sanatoase si profitabile. Este important sa se adopte o abordare integrata in gestionarea buhei verzei, astfel incat sa se minimizeze daunele aduse culturilor si sa se asigure sustenabilitatea agriculturii.

Biolog Georgescu Raluca Gabriela

Skills

Posted on

April 26, 2024

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »