Ce trebuie să știm despre aratul de iarnă

,

In functie de contextul climatic, nevoile de ingrijire ale solului sau specificul culturilor, aratul de iarna poate spori productia agricola. In randurile imediat urmatoare vei afla mai multe informatii esentiale despre aceasta practica agricola de iarna. 

Prelucrarea solului iarna

Aratul in timpul iernii nu este o activitate neobisnuita, cu toate ca in prezent tot mai putini fermieri mai apeleaza la aceasta practica. In principiu, un fermier care reuseste definitivarea araturii de toamna nu mai are nevoie de acest arat de iarna. Totusi, conditiile vremii, care pot intarzia efectuarea lucrarilor de toamna, sau o aratura prost efectuata toamna poate fi imbunatatita printr-o aratura speciala de iarna. Totodata, se recomanda aratul de iarna in cazul solurilor grele, slab arate si predispuse la compactare, care sunt mai dificil de prelucrat. 

Aratul de iarna mai este considerat ca fiind ultima activitate din cadrul unui an agricol. Inaintea prelucrarii solului pe timp de iarna mai tine cont de hranirea lui cu ingrasaminte, cum este gunoiul de grajd, si resturi vegetale. Astfel, vei avea un sol pregatit pentru culturile de primavara. 

Cand sa ari pe timp de iarna 

Aratul pe timp de iarna se recomanda sa fie realizat dupa primul inghet al solului. Prelucrarea solului se face la o adancime de aproximativ 20-30 cm. Daca terenul agricol este unul de dimensiuni mari, cu siguranta vei avea nevoie de un tractor caruia sa ii atasezi un plug de arat. In caz contrar, pentru un teren agricol mic, poti apela si la varianta unui motocultor sau motosape. 

Asadar, asigura-te ca ai utilaje agricole potrivite si, desigur, in stare buna de exploatare chiar si pe timpul iernii. Daca ai in plan achizitionarea unui plug cu care sa iti usurezi munca pe camp, alege unul din acestea

Avantajele si dezavantajele aratului iarna

Aratul de iarna vine cu cateva avantaje importante: 

  • sparge bulgarii de pamant si favorizeaza retinerea apei;
  • afaneaza solul si elimina efectul de tasare al acestuia;
  • distruge porii de putregai, iar in cazul culturii de rapita este un beneficiu esential.

Dincolo de evidentierea avantajelor, aratul de iarna are si unele dezavantaje: 

  • intervine un consum mare de motorina;
  • poate afecta eroziunea solului din cauza efectelor actiunii vantului;
  • aerarea solului are si un efect mai putin bun, mai precis reduce nivelul de humus din sol.

Mai tine cont si de o amenintare care poate aparea, mai ales in contextul schimbarilor climatice in care ne aflam, in cazul unui sol arat iarna. O vreme blanda si fara precipitatii va favoriza formarea unei cruste de eroziune la suprafata solului. 

Nu neglija importanta araturilor de toamna 

Retine faptul ca aratul de iarna nu inlocuieste nicidecum activitatile agricole pe care trebuie sa le efectuezi toamna. 

Aratul de toamna se realizeaza cu minimum 2-3 saptamani inainte de venirea frigului, ploilor si a zapezii. Trebuie luata in calcul zona climatica. De exemplu, in zonele reci, aratul de toamna se efectueaza in septembrie-octombrie, iar in zonele calde, aratul de toamna se poate prelungi pana la final de noiembrie. Calitativ vorbind, araturile de toamna sunt cu adevarat benefice in ceea ce priveste plantarea primelor culturi de primavara si, implicit, recolta din urmatorul an agricol. 

Asadar, dupa recoltarea tuturor culturilor dintr-un an agricol, elibereaza terenul si efectueaza araturile de toamna. Ele vor facilita refacerea structurii solului, distrugerea buruienilor si pregatirea terenului agricol pentru a acumula si retine apa in timpul iernii. 

Concluzia este ca aratul de iarna poate fi o practica agricola benefica in contextul unor situatii in care solul nu a fost prelucrat corect si eficient toamna. 

Skills

Posted on

November 17, 2023

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »