Cinci sfaturi practice pentru o recoltă de cartofi calitativi

, , ,

Obținerea unor cartofi de calitate implică respectarea tehnologiei care, uneori, din diferite motive este neglijată, iar, într-un final, atât recolta cât și starea câmpului pot fi afectate.

Urmînd aceste cinci sfaturi obții rezultatul dorit:

1. Calitatea materialului săditor

Materialul săditor calitativ este unul dintre cele mai importante aspecte, atunci când vorbim de potențialul de recoltă la cultura cartofului.

2. Utilizarea îngrășămintelor de calitate

Etape importante în fertilizarea și asigurarea necesarului de îngrășăminte cu diferite elemente la cartof sunt: concomitent cu plantarea, creșterea, formarea tuberculilor (la începutul formării tuberculilor se pot administra și îngrășăminte cu mangan în cazul pentru a preveni deficiențele), cu 3-4 săptămâni înainte de recoltare.

În perioada de creștere cartoful are nevoie de mai multe îngrășăminte cu azot și potasiu, un rol important jucând și calciul în dezvoltarea armonioasă a culturii.

În perioada de formarea a tuberculilor se administrează îngrășăminte de tip NPK cu un raport mai mare de îngrășăminte cu fosfor.

După înflorit, se asigură un raport echilibrat de macroelemente, cum ar fi 20:20:20, iar cu 3-4 săptămâni înainte de recoltare se se aplică îngrășăminte cu cu un conținut mai înalt de potasiu, pentru a asigura o calitate mai bună la păstrare.

3. Utilizarea tehnicii și echipamentelor de calitate

Un aspect foarte important ține de utilizarea utilajelor și echipamentelor de calitate. Atât încorporarea calitativă a tuberculilor, cât și livrarea îngrășămintelor și produselor de protecție a plantelor este foarte importantă pentru viitoarea recoltă.

4. Irigarea cartofului

Un alt aspect important pe care nu l-am putut trece cu vederea este asigurarea necesarului de umiditate la cultura cartofului.

5. Respectarea asolamentului

Respectarea asolamentului la cultura cartofului este foarte importantă și nici de departe nu ar fi ultimul lucru ce trebuie luat în calcul.

Dezvoltarea bolilor și creșterea populațiilor de dăunători vin ca rezultat al unei rotații deficiente, la care cartoful este foarte susceptibil.

Skills

Posted on

April 19, 2024

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »