Lucrări de întreținere la zmeură primăvara, vara

, ,

Tăierea regulată a plantațiilor de zmeură reprezintă un moment important în îngrijirea acestora. Pentru ca cultura de zmeură să vă răsplătească cu recoltă bogată, este nevoie să țineți cont de toate subtilitățile procesului.

Zmeura de vară se taie în timpul plantării răsadurilor: lăstarii se scurtează până la 50 cm, apoi tufa se mai scurtează de câteva ori pe parcursul sezonului.

Tăierea plantațiilor de zmeură primăvara

De regulă, curățarea de primăvară a tufelor de zmeură are loc la sfârșit de martie- aprilie. Depinde de condițiile meteorologice. Zăpada trebuie să fie topită și pământul încă rece.

În acest moment, se taie toți lăstarii uscați, degerați, deteriorați și slab dezvoltați. Ramurile rămase sunt scurtate până la primul ochi sănătos. Acest lucru stimulează mugurii, din care apoi se formează 3-6 lăstari roditori cu lungimea de aproximativ 50 cm.

Deci, după tunderea de primăvară a zmeurului, se lasă 15-20 de plante pe 1 metru. Chiar dacă aveți mai multe ramuri sănătoase, tăiați-le de la bază.

Sfat. În cazul în care doriți ca fructele să se coacă treptat, pe parcursul întregii veri, tăiați diferite tufe de zmeură la diferite înălțimi. O parte din ele scurtați-le cu 10-15 cm, a doua parte – cu jumătate din înălțimea plantelor, iar în a treia – lăsați lăstari cu înălțimea de 15-20 cm.

Tăierea plantațiilor de zmeură vara

Tunderea de vară este o etapă importantă în îngrijirea zmeurii. În timpul înfloririi tufișului, toate ramurile și frunzele bolnave (de obicei aceastea se îngălbenesc în caz de boală) se înlătură și se ard, astfel încât infecția să nu se răspândească pe lăstarii sănătoși.

Odată la 1-2 săptămâni, tăiați tulpinile nou formate, care au apărut la o distanță mai mare de 20 cm de centrul tufei. Acest lucru se face foarte simplu: înfigeți lopata în pământ sub unghi și tăiați  sistemul radicular al tulpinii tinere.

Dacă doriți o recoltă mai mare, folosiți metoda tăierii duble. Tăiați lăstarii pentru prima dată în luna iunie. Când ating înălțimea de 100-120 cm, scurtați-le vârfurile cu 5-7 cm. Astfel substanțele nutritive vor alimenta mugurii laterali, pe care spre toamnă vor crește 4-8 lăstari tineri cu lungimea de aproximativ 50 cm. Toamna aceștia sunt îndoiți la pământ, să ierneze sub zăpadă și să nu înghețe. Iar primăvara, acești lăstari laterali se scurtează cu 10-15 cm. Acest lucru stimulează apariția noilor ramuri roditoare.

Skills

Posted on

April 12, 2024

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »