Rapanul si fainarea la mar

, ,

Rapanul si fainarea pot cauza pierderi de recolta de 80%, in functie de conditiile climatice. De obicei, cele mai mari pagube sunt inregistrate cand atacul are loc  in perioadele vulnerabile, cum ar fi cele de inflorire si inceput de dezvoltare a fructelor. De asemenea, procentul atat de ridicat al pagubelor este sustinut si de faptul ca aceste boli pot dezvolta rezistenta la unele fungicide.

De aceea, unul dintre principalele obiective ale fermierilor este de a controla eficient aceste boli pentru optimizarea productiei.

Descopera in cele ce urmeaza 5 solutii pe care le poti folosi si tu.

1. Analizeaza cu atentie sensibilitatea fiecarui soi din plantatie la rapan si fainare

In lipsa tratamentelor adecvate, atunci cand exista conditii de mediu favorabile pentru aparitia bolilor, orice soi de mar este predispus la atac. Totusi, exista cateva soiuri care tolereaza mai bine atacul  cum ar fi Crimson Crisp, Florina, Goldrush – cunoscute pentru o rezistenta mai mare la rapan la mar, si Prima, Red Delicious, Fuji si Gala – cu rezistenta la fainare.

In schimb sunt soiuri de mar care sunt foarte sensibile  la aceste boli si care necesita o atentie mai deosebita si o protectie sporita, cum ar fi Jonathan impotriva fainarii, si Golden delicious impotriva rapanului 

Deoarece cultura de mar este una perena, care nu e schimbata in fiecare an, este recomandata alegerea unora dintre aceste soiuri pentru o cultura rezistenta, pe termen lung.

2. Acorda importanta monitorizarii constante a livezii

Ciupercile Venturia inaequalis care provoaca aparitia rapanului si Podosphaera leucotricha care determina aparitia fainarii, odata instalate in cultura, sunt mai greu de controlat astfel ca este mai bine de a se prevenii infectiile decat o combatere curativa.

In plus, in cazul rapanului, in procesul de cicatrizare a leziunilor provocate de aceasta boala, se produc crapaturi pe fructe, adica medii propice pentru dezvoltarea altor agenti patogeni cum ar fi Monilia fructigena care distruge pulpa fructelor. Pe langa asta, rapanul mai este si greu de detectat in primele faze de dezvoltare, motiv pentru care este importanta monitorizarea constanta a livezii, astfel incat sa poti actiona rapid si preventiv, inca de la primele semne.

Pentru asta, trebuie sa stii ca rapanul poate aparea inca de la inceputul primaverii, cand temperatura este mai mare de 7 grade Celsius, au aparut funzele iar principalele simptome sunt petele mici si cenusii care apar pe frunze si fructe. r. In ceea ce priveste fainarea, aceasta poate fi observata mai usor decat rapanul, deoarece se manifesta sub forma unei pulberi albicioase pe frunze si lastarii tineri.

3. Evita formele de rezistenta la fungicide

Un alt motiv pentru care combaterea acestor boli este o provocare pentru fermieri este dat de faptul ca Venturia inaequalis si Podosphaera leucotricha, agentii patogeni care provoaca rapanul, respectiv fainarea, pot dezvolta forme de rezistenta la fungicide, daca sunt folosite mereu aceleasi produse.

Pentru a evita acest lucru, este importanta folosirea unor fungicide cu moduri diferite de actiune, care nu permit agentilor patogeni sa dezvolte rezistenta. Iata cateva exemple de produse care, pe langa combaterea bolilor, contribuie si la optimizarea productiei prin imbunatatirea aspectelor fiziologice ale plantelor.

4. Asigura protectia livezii  in mod special in perioadele vulnerabile

Exista mai multe perioade vulnerabile pentru livezile de mar: de la perioada de inflorire, cand planta este vulnerabila la boli fungice care pot afecta productia de fructe, pana la perioadele de dezvoltare a fructelor. Chiar si dupa aceste perioade trebuie asigurata – in mod moderat- protectia impotriva bolilor, inclusiv impotriva a celor care produc pierderi pe perioada de depozitare.

Pentru combaterea rapanului in perioade vulnerabile poti sa folosest de asemenea, pe langa exemplele de mai sus, si Delan® Pro – care are o eficacitate remarcabila impotriva rapanului la mar, in amestec cu un produs impotriva fainarii 

In ceea ce priveste prevenirea pierderilor provocate de  boli pe perioada de depozitare, poti sa folosesti Bellis®, aplicat in vegetatie aproape de recoltat care contribuie la o profitabilitate crescuta a culturii.

5. Aplica o strategie integrata de combatere a bolilor, in general

Este recomandat ca toate actiunile mentionate pe parcursul acestui articol sa fie incluse intr-o strategie integrata de combatere a bolilor, in general, care sa cuprinda si:

  • efectuarea unor actiuni pentru a mentine igiena livezii si a reduce sursele de infectie;
  • indepartarea frunzelor si fructelor bolnave de pe plantele afectate,  
  • igienizarea uneltelor folosite la taieri;
  • efectuarea corecta a taierilor pentru evitarea leziunilor;
  • indepartarea din livada a ramurilor uscate, dupa taierile de primavara, de exemplu;
  • folosirea de fungicide dar si de   insecticide omologate pentru un grad de protectie sporit impotriva tuturor organismelor daunatoare.

Skills

Posted on

April 11, 2024

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »